EMDR Traumaverwerking

Heftige gebeurtenissen..

Bepaalde gebeurtenissen in een mensenleven kunnen diep ingrijpend zijn. Denk aan een verleden van gepest zijn of gekleineerd door mensen van dichtbij. Denk aan ernstige ziekte, het verlies van een geliefde of een baan. Denk aan het zien of meemaken van een verkeersongeval of situaties van geweld.

.. kunnen op natuurlijke wijze verwekt worden ..

Het mooie van ons menselijk systeem is dat we een ingebouwd verwerkingsmechanisme hebben waarmee dit soort gebeurtenissen vaak als vanzelf een plekje krijgen – noem het ons zelfhelend vermogen. Dit betekent niet dat het vergeten wordt, maar wel dat het na enige tijd op een dusdanige wijze wordt opgeruimd dat het niet op elk willekeurig, ongewenst moment opduikt en allerlei nare gevoelens oproept. Het is dan een herinnering zonder emotionele lading.

.. maar soms lukt dit niet ..

Toch gebeurt het ook regelmatig dat het niet lukt om een trauma op te ruimen, zoals misschien een rommelige la in een kledingkast. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het betekent eigenlijk altijd dat het verwerkingsmechanisme niet voldoende gefaciliteerd is, bijvoorbeeld doordat copingsstrategieën ontoereikend zijn (je weet niet hoe je kleren moet vouwen), de omgeving niet steunend of zelfs onveilig is (je omgeving houd je ervan af om je kast op te ruimen of roept steeds dat je het toch niet kan) of doordat heftige gebeurtenissen elkaar opvolgen gedurende een langere periode (de stapel kleren blijft maar groeien)..

.. dan ontstaan er klachten

Als dit het geval is, dan ontwikkelen zich bepaalde klachten. Voor de één zijn dit herbelevingen en/of nachtmerries, voor de ander is dit migraine en voor weer een ander angst (met als gevolg vermijding) of een negatief zelfbeeld. Kinderen met onverwerkt trauma laten vaak klachten zien als: prikkelbaarheid, slaapproblemen, lichamelijke klachten, gedragsproblemen of concentratieproblemen. Om in de metafoor van de kledingkast te blijven, is het optreden van klachten te vergelijken met het steeds weer openspringen van die la, omdat deze veel te vol is, met als gevolg: rommel op de grond. Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en als zware last worden ervaren. Soms wordt het niet heel bewust als gewicht ervaren omdat de gevolgen van het trauma al zo ‘eigen’ of normaal zijn geworden of omdat de herinneringen niet in het bewustzijn aanwezig zijn.

Ik herken dit. Wat nu?

Ooit geprobeerd om een rommelige kledingkast op te ruimen zonder handen en met je ogen dicht? Bij Embrace geloven we dat trauma alleen kan worden opgeruimd als het mag worden opgepakt als het mag worden bekeken en mag worden aangeraakt. Alle heling begint bij durven zien van en durven zijn bij wat er is. Dit is een rode draad in onze begeleiding en de reden waarom wij onder andere gebruik maken van EMDR, een veelgebruikte behandelmethode in geval van onverwerkt klein of groot ‘trauma’.

Wat is EMDR?

EMDR is eigenlijk vergelijkbaar met het opruimen van die la, zodat deze weer goed dicht kan en niet op elk willekeurig (ongewenst) moment openspringt. En zodat, op het moment dat je besluit er nog eens in te kijken, je geen rotgevoel krijgt omdat het er zo rommelig uitziet.
De letters EMDR staan voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Eigenlijk betekent het niets anders dan dat door oogbewegingen (eye movement) de emotionele lading van een bepaalde gebeurtenis wordt afgehaald (desensitization) en dat de herinnering vervolgens opnieuw – nu neutraler – wordt opgeslagen (reprocessing). Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van EMDR. Dàt het werkt, is zeker! Hier bij Embrace worden we nog keer op keer geraakt door deze bijna wonderlijke behandelmethode.

Is dat niet eng?

Nee, hooguit een beetje spannend, maar het is vaak ook verrassend eenvoudig en bevrijdend. Veel kinderen ervaren het zelfs als grappig of leuk. Het voordeel van EMDR is dat het effectief is (klachten verdwijnen of verminderen na behandeling), dat het snel werkt (gemiddeld in 2 tot 5 sessies bij enkelvoudig trauma) en dat het effect blijvend is.

Wie doet dit?

Bij Embrace wordt de EMDR gegeven door een psycholoog die hiervoor opgeleid is.

En nu?

Als je het gevoel hebt dat je hier iets mee wilt, bel of mail gerust eens voor informatie of om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.